CBSC 10 Lifeline of National Economy Questions and Answers

1 . Multiple choice questions.

(i) Which two of the following extreme locations are connected by the eastwest corridor?

(a) Mumbai and Nagpur

(b) Silchar and Porbandar

(c) Mumbai and Kolkata

(d) Nagpur and Siligudi

Ans: (b) Silchar and Porbandar

(ii) Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?

(a) Railways

(b) Roadways

(c) Pipeline

(d) Waterways

Ans: (c) Pipeline

(iii) Which one of the following states is not connected with the H.V.J. pipeline?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Ans: (b) Maharashtra

(iv) Which one of the following ports is the deepest land-locked and wellprotected port along the east coast?

(a) Chennai

(b) Paradwip

(c) Tuticorin

(d) Vishakhapatnam

Ans: (d) Vishakhapatnam

(v) Which one of the following is the most important modes of transportation in India?

(a) Pipeline

(b) Railways

(c) Roadways

 (d) Airways

Ans: (b) Railways

(vi) Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries?

(a) Internal trade

(b) International trade

(c) External trade

(d) Local trade

Ans: (b) International trade


2 . Answer the following questions in about 30 words.

(i) State any three merits of roadways.

Ans:

  1. roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography,
  2. roads can negotiate higher gradients of slopes and as such can traverse mountains such as the Himalayas,
  3. road transport is economically helpful in the transportation of few persons and a relatively smaller amount of goods over short distances,

(ii) Where and why is rail transport the most convenient means of transportation?

Ans: Railway transport is the most means of transportation for northern plains.

The northern plains with their vast level of land, high population density and rich agricultural resources provided the most favourable condition for their growth.

(iii) What is the significance of the border roads?

Ans: the significance of the border roads are

(i) These are very important from a strategic point of view in the northern and northeastern border areas of our country.

(ii) These roads have increased accessibility in areas of difficult terrain.

(iii) These roads have helped in the economic development of northern and northeastern areas of India.

(iv) What is meant by trade? What is the difference between international and local trade?

Ans: trade: The exchange of goods among people within states and countries is referred to as a trade.

Local TradeInternational Trade
Trade between cities, towns and villages of a country is known as local trade. Trade between countries is called international trade.

3 . Answer the following questions in about 120 words.

(i) Why are the means of transportation and communication called the lifelines of a nation and its economy?

Ans:  Means of transport and communication are called the lifelines of a nation for the following reasons:

(i) Roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography and can negotiate higher gradients of slopes and as such can traverse mountains such as the Himalayas.

(ii) Railways are the principal mode of transportation for freight and passengers in India. Railways also make it possible to conduct multifarious activities like business, sightseeing, and pilgrimage along with the transportation of goods over longer distances.

(iii)Waterways are the cheapest means of transport. They are most suitable for carrying heavy and bulky goods. It is a fuel-efficient and environment-friendly mode of transport.

(iv) Airways can cover very difficult terrains like high mountains, dreary deserts, dense forests and also long oceanic stretches with great ease.

(v) Long-distance communication is far easier without the physical movement of the communicator or receiver.

(ii) Write a note on the changing nature of the international trade in the last fifteen years.

Ans: Trade between countries is known as international trade. International trade has undergone a vast change in the last fifteen years. The exchange of goods and commodities has been superseded by the exchange of information and knowledge.

  • India has emerged as a software giant at the international level and it is earning large foreign exchange through the export of information technology.

Activity

1 . Northern terminal of the North-south corridor.

2 . The name of National Highway No.2.

 3 . The headquarter of the southern railway zone.

 4 . The rail gauge with a track width of 1.676 m.

5 . The southern terminal of the National Highway No.7.

 6 . A Riverine Port.

 7 . Busiest railway junction in Northern India.

ACTIVITY

Start your search vertically, horizontally or diagonally and reach various destinations across the country!

SHERSHAHSURIMARG
ARTPRNXELATADLAY
JMMXIPORAYMPGHTX
YCHENNAIIIKMCAIM
ODCDALMCSOTPORCP
APTRGSKJMJLEANER
RAETAJPORMWMASXO
ILSBROADGAUGELOT
ASNLCMECUKZMAAJE
LMUGHALSARAIBSNA
GOETVRAYFTOREAJM
KQAIPMNYRYAYHLIN
QKOLKATAEUITWBEA
NITNKDEMOURPNPJD

Ans:

1. Srinagar

2. Sher Shah Suri Marg

3. Chennai

4. Broad Gauge

5. Kanyakumari

6. Kolkata

7. Mugal Sarai


ADDITIONAL QUESTION AND ANSWER

Multiple choice answer and question:-

1. ______________ can not move their own.

  1. Good and services
  2. Roadways
  3. Railways
  4. None of them

Ans: a) Good and services

2. what did goods and services require to move?

  1. Services
  2. Transport
  3. Electric
  4. None of them

Ans: b) Transport

3. who did engage in supplying goods and services?

  1. Trade
  2. Market
  3. Traders
  4. None of them

Ans: c) Traders

4. Trade and transport were_____________ to ________ space.

  1. restricted, limited
  2. unrestricted, limited
  3. restricted, unlimited

Ans: a) restricted, limited

5. who did help to expand the area of trade?

  1. Science and technology
  2. Technology and market
  3. Market and trade
  4. None of them

Ans: a) Science and technology

6. which country has the second largest network of roadways?

  1. U.S.A
  2. U.A
  3. India
  4. Britain

Ans: c) India

7. how much area is converted in roadways in 2020-2021?

  1. 60.31 lakh km
  2. 65.21 lakh km
  3. 67.39 lakh km
  4. 62.16 lakh km

Ans: d) 62.16 lakh km

8. the development project linking Delhi Kolkata-Chennai-Mumbai and Delhi by six-lane Super Highways is an example of ____________________

  1. Golden Quadrilateral Super Highways
  2. National Highways
  3. State Highways
  4. District Roads

Ans: a) Golden Quadrilateral Super Highways

9. NHAI stands for

  1. National Highway Authority of India
  2. Nation High Authority of India
  3. National High Authority of India
  4. Nation High Automobile of India

Ans: a) National Highway Authority of India

10. CPWD stands for

  1. Central Public World Department
  2. Center Public Works Depart
  3. Center Public Works Department
  4. Central Public Works Department

Ans: d) Central Public Works Department

11. which is called National Highway no.1 between Delhi and Amritsar?

  1. Srinagar
  2. Kanniyakumari
  3. Sher-Shah Suri Marg
  4. None of them

Ans: c) Sher-Shah Suri Marg

12. PWD stands for

  1. Public Works Department
  2. Private World Department
  3. Public Works Deposit
  4. Private Works Department

Ans: a) Public Works Department

13. in district, roads are maintained by___________

  1. District Ministry
  2. Zila Parishad
  3. Both of them

Ans: b) Zila Parishad

14. when did Border Roads Organisation establish?

  1. In 1960
  2. In 1969
  3. In 1965
  4. In 1961

Ans: a) in 1960

15. the Indian Railways is reorganised into____________.

  1. 15 zones
  2. 16 zones
  3. 12 zones
  4. 20 zones

Ans: b) 16 zones

16. from where did the first train steam?

  1. From Delhi to Mumbai
  2. From Kolkata to Delhi
  3. From Mumbai to Kolkata
  4. From Mumbai to Thane

Ans: d) From Mumbai to Thane

17. when did the first train steam?

  1. In 1850
  2. In 1855
  3. In 1853
  4. In 1856

Ans: c) In 1853

18. India’s gas pipeline infrastructure has expanded from _________________ of cross-country pipelines.  

  1. 1,700 km to 18,500 km
  2. 2,700 km to 28,500 km
  3. 1,700 km to 18,000 km
  4. 1,800 km to 18,500 km

Ans: a) 1,700 km to 18,500 km

19.  major ports handle _________ of India’s foreign trade.

  1. 65 per cent
  2. 85 per cent
  3. 95 per cent
  4. 75 per cent

Ans: c) 95 per cent

20. which one is the first port developed after Independence?

  1. Kandla in Kuchchh
  2. Karachi port
  3. Marmangao port
  4. None of them

Ans: a) Kandla in Kuchchh

21. which port is also known as Deendayal Port?

  1. Kandla
  2. Karachi port
  3. Marmangao port
  4. None of them

Ans: a) Kandla

22. which port is the biggest port?

  1. Kandla in Kuchchh
  2. Karachi port
  3. Marmangao port
  4. Mumbai port

Ans: a) Mumbai port

23. which port is used to export iron ore?

  1. Kandla in Kuchchh port
  2. Karachi port
  3. Marmangao port
  4. Mumbai port

Ans: c) Marmangao port

24. Marmangao port is situated in _________.

  1. Mumbai
  2. Goa
  3. Chennai
  4. Hoogly

Ans: b) Goa

25. when did Air transport nationalise?

  1. In 1953
  2. In 1963
  3. In 1955
  4. In 1965

Ans: a) in 1953

26. Air India provides___________ air services.

  1. Domestic
  2. International
  3. Both of them

Ans: c) both of them

27.  STD stands for

  1. Subscriber Trunk Dialling
  2. Sub Trunk Dialling
  3. Sub Trunk Dial
  4. Subscriber Trunk Dial

Ans: a) Subscriber Trunk Dialling

28. ________ has one of the largest telecom networks in Asia.

  1. India
  2. England
  3. Both of them

Ans: a) India


Short answer type question:-

1. what is transport?

Ans: Goods and services do not move from supply locales to demand locales on their own. The movement of these goods and services from supply-to-demand locations needs transport.

2. who are traders?

Ans: Some people are engaged in facilitating goods and services movements. These are known to be traders who make the products come to the consumers by transportation.

3. how we did classify the transport?

Ans: Transport can be classified into three different part

  1. Land transport
  2. Water transport
  3. Air transport

4. what are the reasons for growing road transport?

Ans: The growing importance of road transport vis-à-vis rail transport is rooted in the following reasons

(a) the construction cost of roads is much lower than that of railway lines,

(b) roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography,

(c) roads can negotiate higher gradients of slopes and as such can traverse mountains such as the Himalayas,

5. which one is the first transport?

Ans: India has the second largest road network in the world, aggregating about 62.16 lakh km (2020–21). In India, roadways are the first transport then railways come.

6. in how many ways can be roads classified in India? Name them.

Ans: In India, roads are classified in the following six classes according to their capacity.

  1. Golden Quadrilateral Super Highways
  2. National Highways
  3. State Highways
  4. District Roads
  5. Other Roads
  6. Border Roads

7. write about Golden Quadrilateral Super Highways projects.

Ans: Golden Quadrilateral Super Highways:

  • The government has launched a major road development project linking DelhiKolkata-Chennai-Mumbai and Delhi by six-lane Super Highways.
  • The NorthSouth corridors linking Srinagar (Jammu & Kashmir) and Kanniyakumari (Tamil Nadu), and East-West Corridor connecting Silchar (Assam) and Porbandar (Gujarat) are part of this project.
  • The major objective of these Super Highways is to reduce the time and distance between the megacities of India.
  • These highway projects are being implemented by the National Highway Authority of India (NHAI).

8. what is National Highways?

Ans: National Highways link extreme parts of the country. These are the primary road systems and are laid and maintained by the Central Public Works Department (CPWD).

9. what is State Highways?

Ans: Roads linking a state capital with different district headquarters are known as State Highways. These roads are constructed and maintained by the State Public Works Department (PWD) in State and Union Territories.

10. what is district roads?

Ans: These roads connect the district headquarters with other places of the district. These roads are maintained by the Zila Parishad.

11. in which roadways come under rural roads?

Ans: Rural roads, which link rural areas and villages with towns, are classified under this category. These roads received special impetus under the Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana. Under this scheme special provisions are made so that every village in the country is linked to a major town in the country by an all season motorable road.

12. what is Border Roads Organisation ?

Ans: Border Roads Organisation a Government of India undertaking constructs and maintains roads in the bordering areas of the country. This organisation was established in 1960 for the development of the roads of strategic importance in the northern and north-eastern border areas. These roads have improved accessibility in areas of difficult terrain and have helped in the economic development of these area.

13. what is metalled and unmetalled roads?

Ans: Roads can also be classified on the basis of the type of material used for their construction such as metalled and unmetalled roads. Metalled roads may be made of cement, concrete or even bitumen of coal, therefore, and narrow. However, in recent years fast development of road network has taken place in different parts of the country.

14. what is Railways transport?

Ans: Railways are the principal mode of transportation for freight and passengers in India. Railways also make it possible for people to conduct multifarious activities like business, sightseeing, pilgrimage along with transportation of goods over longer distances.

15. what are the importance of railways transport?

Ans: Railways in India bind the economic life of the country as well as accelerate the development of the industry and agriculture. The Indian Railway is now reorganised into 16 zones. The distribution pattern of the Railway network in the country has been largely influenced by physiographic, economic and administrative factors.

16. what are the problems face the railways transport?

Ans: It has also faced a number of problem such as sinking of track in some stretches and landslides. Many passengers travel without tickets. Thefts and damaging of railway property has not yet stopped completely.

17. what is pipelines transports?

Ans: Pipeline transport network is a new arrival on the transportation map of India. In the past, these were used to transport water to cities and industries. Now, these are used for transporting crude oil, petroleum products and natural gas from oil and natural gas fields to refineries, fertilizer factories and big thermal power plants.

18. how did pipelines transport help in transportation?

Ans: Now, these are used for transporting crude oil, petroleum products and natural gas from oil and natural gas fields to refineries, fertilizer factories and big thermal power plants. Solids can also be transported through a pipeline when converted into slurry. The far inland locations of refineries like Barauni, Mathura, Panipat and gas based fertilizer plants could be thought of only because of pipelines.

19. what is waterways transportation?

Ans: Since the ancient period, India was one of the seafaring countries. Its seamen sailed far and near, thus, carrying and spreading Indian commerce and culture.

20. write about Pawanhans Helicopter Ltd.?

Ans: Pawanhans Helicopters Ltd. provides helicopter services to Oil and Natural Gas Corporation in its off-shore operations, to inaccessible areas and difficult terrains like the north-eastern states and the interior parts of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand.

21. what is communication?

Ans: Ever since humans appeared on the earth, they have used different means of communication. But, the pace of change, has been rapid in modern times. Long distance communication is far easier without physical movement of the communicator or receiver.

22. write some features of communications?

Ans: features of communications

  • Personal communication and mass communication including television, radio, press, films, etc. are the major means of communication in the country.
  • The Indian postal network is the largest in the world. It handles parcels as well as personal written communications.
  • Cards and envelopes are considered first-class mail and are airlifted between stations covering both land and air. The second-class mail includes book packets, registered newspapers and periodicals.

23. how did they carried cards and envelopes?

Ans: They are carried by surface mail, covering land and water transport. To facilitate quick delivery of mails in large towns and cities, six mail channels have been introduced recently. They are called Rajdhani Channel, Metro Channel, Green Channel, Business Channel, Bulk Mail Channel and Periodical Channel.

24. how did government strengthen the communication transport?

Ans: In order to strengthen the flow of information from the grassroot to the higher level, the government has made special provision to extend twenty-four hours STD facility to every village in the country. There is a uniform rate of STD facilities all over India. It has been made possible by integrating the development in space technology with communication technology.

25. what is mass communication?

Ans: Mass communication provides entertainment and creates awareness among people about various national programmes and policies. It includes radio, television, newspapers, magazines, books and films. All India Radio (Akashwani) broadcasts a variety of programmes in national, regional and local languages for various categories of people, spread over different parts of the country. Doordarshan, the national television channel of India, is one of the largest terrestrial networks in the world. It broadcasts a variety of programmes from entertainment, educational to sports, etc. for people of different age groups.

26. what is the condition of features short films in India?

Ans: India is the largest producer of feature films in the world. It produces short films; video feature films and video short films. The Central Board of Film Certification is the authority to certify both Indian and foreign films.

27. what is a international trade?

Ans: The exchange of goods among people within states and countries is referred to as trade. The market is the place where such exchanges take place. Trade between two countries is called international trade. It may take place through sea, air or land routes.

28. what is the balance of trade of a country?

Ans: The balance of trade of a country is the difference between its export and import. When the value of export exceeds the value of imports, it is called a favourable balance of trade. On the contrary, if the value of imports exceeds the value of exports, it is termed as unfavourable balance of trade.

29. what commodities are exported from India?

Ans: India has trade relations with all the major trading blocks and all geographical regions of the world. The commodities exported from India to other countries include gems and jewellery, chemicals and related products, agriculture and allied products, etc.

30. what commodities are imported to India?

Ans:  The commodities imported to India include petroleum crude and products, gems and jewellery, chemicals and related products, base metals, electronic items, machinery, agriculture and allied products.

31. how did tourism act as a trade?

Ans: Tourism in India has grown substantially over the last three decades. More than 15 million people are directly engaged in the tourism industry. Tourism also promotes national integration, provides support to local handicrafts and cultural pursuits.

32. why did konkan railways develop?

Ans: In recent times, the development of the Konkan railway along the west coast has facilitated the movement of passengers and goods in this most important economic region of India. 


Long answer type question

1. what are the features of roadways transport?

Ans: features of roadways transport

(a) the construction cost of roads is much lower than that of railway lines,

(b) roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography,

(c) roads can negotiate higher gradients of slopes and as such can traverse mountains such as the Himalayas,

(d) road transport is economically helpful in the transportation of few persons and a relatively smaller amount of goods over short distances,

(e) it also provides door-to-door service, thus the cost of loading and unloading is much lower,

(f) road transport is also used as a feeder to other modes of transport such as they provide a link between railway stations, air and sea ports. 

2. in how many ways can be roads classified in India? Describe any two.

Ans: In India, roads are classified in the following six classes according to their capacity.

  1. Golden Quadrilateral Super Highways
  2. National Highways
  3. State Highways
  4. District Roads
  5. Other Roads
  6. Border Roads

I. Golden Quadrilateral Super Highways:

  • The government has launched a major road development project linking DelhiKolkata-Chennai-Mumbai and Delhi by six-lane Super Highways.
  • The NorthSouth corridors linking Srinagar (Jammu & Kashmir) and Kanniyakumari (Tamil Nadu), and East-West Corridor connecting Silchar (Assam) and Porbander (Gujarat) are part of this project.
  • The major objective of these Super Highways is to reduce the time and distance between the mega cities of India.
  • These highway projects are being implemented by the National Highway Authority of India (NHAI).

II. National Highways:

  • National Highways link extreme parts of the country. These are the primary road systems and are laid and maintained by the Central Public Works Department (CPWD).
  • A number of major National Highways run in NorthSouth and East-West directions.
  • The historical Sher-Shah Suri Marg is called National Highway No.1, between Delhi and Amritsar.

3. why railways transports are important?

Ans: Apart from an important means of transport the Indian Railways have been a great integrating force for more than 150 years.

  • However, a large number of rivers requiring construction of bridges across their wide beds posed some obstacles.
  • In the hilly terrains of the peninsular region, railway tracts are laid through low hills, gaps or tunnels.

4. What are the unfavourable reasons of mountains regions and sandy plain?

Ans:

  • The Himalayan mountainous regions too are unfavourable for the construction of railway lines due to high relief, sparse population and lack of economic opportunities.
  • Likewise, it was difficult to lay railway lines on the sandy plain of western Rajasthan, swamps of Gujarat, forested tracks of Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Jharkhand.
  • The contiguous stretch of Sahyadri could be crossed only through gaps or passes (Ghats).
  • In recent times, the development of the Konkan railway along the west coast has facilitated the movement of passengers and goods in this most important economic region of India. 

5.  what are the important network of pipelines?

Ans: There are three important networks of pipeline transportation in the country.

• From oil field in upper Assam to Kanpur (Uttar Pradesh), via Guwahati, Barauni and Allahabad. It has branches from Barauni to Haldia, via Rajbandh, Rajbandh to Maurigram and Guwahati to Siliguri.

• From Salaya in Gujarat to Jalandhar in Punjab, via Viramgam, Mathura, Delhi and Sonipat. It has branches to connect Koyali (near Vadodara, Gujarat) Chakshu and other places.

• The first 1,700 km long Hazira-VijaipurJagdishpur (HVJ) cross country gas pipeline, linked Mumbai High and Bassein gas fields with various ferilizer, power and industrial complexes in western and northern India. Overall, India’s gas pipeline infrastructure has expanded from 1,700 km to 18,500 km of cross-country pipelines.

6. what are the features of water transport?

Ans: features of water transport

  • Waterways are the cheapest means of transport.
  • They are most suitable for carrying heavy and bulky goods.
  • It is a fuel-efficient and environment friendly mode of transport.
  • India has inland navigation waterways of 14,500 km in length. Out of these only 5685 km are navigable by mechanised vessels.

7. write about the National Waterways.

Ans: The following waterways have been declared as the National Waterways by the Government.

  • The Ganga river between Allahabad and Haldia (1620 km)-N.W. No.1
    • The Brahmaputra river between Sadiya and Dhubri (891 km)-N.W. No.2
    • The West-Coast Canal in Kerala (Kottapurma-Kollam, Udyogamandal and Champakkara canals-205 km) – N.W. No.3
    • Specified stretches of Godavari and Krishna rivers along with Kakinada Puducherry stretch of canals (1078 km) – N.W. No.4
    • Specified stretches of river Brahmani along with Matai river, delta channels of Mahanadi and Brahmani rivers and East Coast Canal (588 km) – N.W. No.5

8. write notes about kandla in kuchchh.

Ans: Kandla in Kuchchh was the first port developed soon after Independence to ease the volume of trade on the Mumbai port, in the wake of loss of Karachi port to Pakistan after the Partition. Kandla also known as the Deendayal Port, is a tidal port. It caters to the convenient handling of exports and imports of highly productive granary and industrial belt stretching across UT of Jammu and Kashmir, and the states of Himachal Pradesh, Punjab, Haryana, Rajasthan and Gujrat.

9. write about east coast port.

Ans: Moving along the east coast, you would see the extreme south-eastern port of Tuticorin, in Tamil Nadu. This port has a natural harbour and rich hinterland. Thus, it has a flourishing trade handling of a large variety of cargoes to even our neighbouring countries like Sri Lanka, Maldives, etc. and the coastal regions of India. Chennai is one of the oldest artificial ports of the country. It is ranked next to Mumbai in terms of the volume of trade and cargo. Vishakhapatnam is the deepest landlocked and well-protected port. This port was, originally, conceived as an outlet for iron ore exports. Paradwip port located in Odisha, specialises in the export of iron ore. Kolkata is an inland riverine port. This port serves a very large and rich hinterland of GangaBrahmaputra basin. Being a tidal port, it requires constant dredging of Hoogly. Haldia port was developed as a subsidiary port, in order to relieve growing pressure on the Kolkata port.

10. write about airways transport.

Ans: Todays, The air travel is the fastest, most comfortable and prestigious mode of transport.

  • It can cover very difficult terrains like high mountains, dreary deserts, dense forests and also long oceanic stretches with great ease.
  • Think of the north-eastern part of the country, marked with the presence of big rivers, dissected relief, dense forests and frequent floods and international frontiers, etc. in the absence of air transport. Air travel has made access easier.
  • The air transport was nationalised in 1953.
  • Air India provides domestic and international air services.

11. how did communication help in transport?

Ans: Ever since humans appeared on the earth, they have used different means of communication. But, the pace of change, has been rapid in modern times.

  • Long distance communication is far easier without physical movement of the communicator or receiver.
  • Personal communication and mass communication including television, radio, press, films, etc. are the major means of communication in the country.
  • The Indian postal network is the largest in the world. It handles parcels as well as personal written communications.
  • Cards and envelopes are considered first-class mail and are airlifted between stations covering both land and air. The second-class mail includes book packets, registered newspapers and periodicals.
  • They are carried by surface mail, covering land and water transport. To facilitate quick delivery of mails in large towns and cities, six mail channels have been introduced recently. They are called Rajdhani Channel, Metro Channel, Green Channel, Business Channel, Bulk Mail Channel and Periodical Channel.

12. what are importance of international trade?

Ans: importance of international trade

  • Local trade is carried in cities, towns and villages, state level trade is carried between two or more states.
  • Advancement of international trade of a country is an index to its economic prosperity. It is, therefore, considered the economic barometer for a country.
  • As the resources are space bound, no country can survive without international trade.
  • Export and import are the components of trade. The balance of trade of a country is the difference between its export and import. When the value of export exceeds the value of imports, it is called a favourable balance of trade. On the contrary, if the value of imports exceeds the value of exports, it is termed as unfavourable balance of trade.

13. how did tourism help in trade?

Ans: Tourism in India has grown substantially over the last three decades. More than 15 million people are directly engaged in the tourism industry.

  • It also helps in the development of international understanding about our culture and heritage.
  • Foreign tourists visit India for heritage tourism, eco tourism, adventure tourism, cultural tourism, medical tourism and business tourism.
  • There is a vast potential for development of tourism in all parts of the country. Efforts are being made to promote different types of tourism for this upcoming industry.

Related Links

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *