Class 10 Fathers Help Additional Questions and Answers
Content structure
- Additional questions and answers
- A. Multiple choice questions & answers (MCQs)
- B. Complete the sentences
- C. True or false
- D. Cause & Effect
- E. Fill in the chart
- F. Questions & answers
- Grammar
- Articles and Prepositions
- Sentence Transformation
Additional questions and answers
A. Multiple choice questions & answers (MCQs) [1 mark each]
1. Which day did Swami love?
(a) Tuesday
(b) Friday
(c) Sunday
(d) Monday
Ans: (c) Sunday
2. Who was lenient?
(a) Headmaster
(b) Swami’s mother
(c) Swami’s father
(d) Samuel
Ans: (b) Swami’s mother
3. Who suggested Swami stay at home?
(a) Father
(b) Headmaster
(c) Mother
(d) Both a & c
Ans: (c) Mother
4. At what time will Swaminathan’s school prayer start?
(a) 10:30
(b) 11:00
(c) 9:30
(d) 7:30
Ans: (c) 9:30
5. When did Swami wail?
(a) At 7 o’clock
(b) At 9 o’clock
(c) At 8 o’clock
(d) At 10 o’clock
Ans: (b) 9
6. Who was friendlier according to Swami?
(a) Samuel
(b) Headmaster
(c) Father
(d) Mother
Ans: (a) Samuel
7. Why did Swami change his tactics?
(a) Fear of Samuel
(b) Fear of mother
(c) Fear of father
(d) Fear of headmaster
Ans: (c) Fear of father
8. Why did Swami feel dizzy?
(a) Excited
(b) Indifferent
(c) Afraid
(d) Puzzled
Ans: (d) Puzzled
9. What was Swami telling himself?
(a) The good boy
(b) The best boy
(c) The worst boy
(d) The bad boy
Ans: (c) The worst boy
10. Why didn’t Swami give the letter?
(a) The headmaster didn’t receive it
(b) The headmaster was on leave
(c) Swami did not find the letter
(d) Swami tore the letter
Ans: (b) The headmaster was on leave
11. The headmaster was on leave for one ____________
(a) Week
(b) Month
(c) Day
(d) Year
Ans: (a) Week
12. When did school end?
(a) 4 o’clock
(b) 6 o’clock
(c) Half past 4
(d) 15 minutes to 5
Ans: (c) Half past 4
13. Who forced Swami to go to school?
(a) Swami’s mother
(b) Swami’s father
(c) Headmaster
(d) Friend
Ans: (b) Swami’s father
14. Who put the letter in an envelope?
(a) Swami’s father
(b) Swami
(c) Teacher
(d) Samuel
Ans: (a) Swami’s father
15. Why did Swami feel unwell?
(a) Headache
(b) Pain on hand
(c) Fever
(d) Cold
Ans: (a) Headache
B. Complete the sentences [1 mark each]
1. According to Swami, Samuel’s nature was – ( funny/rigid/strict/friendly)
Ans: According to Swami, Samuel’s nature was strict.
2. The description about Samuel had been – (inaccurate/accurate/perfect)
Ans: The description about Samuel had been accurate.
3. We want more – (guardians/parents/students) like him.
Ans: We want more parents like him.
4. Swaminathan is far away from the – (place/house/road).
Ans: Swaminathan is far away from the place.
5. Samuel was a very – (angry/helpless/polite) man.
Ans: Samuel was a very angry man.
6. The teacher was – (examining/inspecting/selecting) the home lessons.
Ans: The teacher was inspecting the home lessons.
7. Swami stood at the – (door/entrance/threshold) to his class.
Ans: Swami stood at the entrance to his class.
8. Swami hoped Samuel would – (love/scold/hate) him severely.
Ans: Swami hoped Samuel would scold him severely.
9. Samuel’s moustache was- (thick/ thin/ fluffy/rough)
Ans: Samuel’s moustache was thin.
10. Swami knew how – (soft/friendly/strict) his father could be.
Ans: Swami knew how strict his father could be.
C. True or false [1 mark each]
1. Father asked Swami to give the letter to the class teacher. (False)
S/S: Father told Swami to give the letter to his headmaster.
2. The headmaster wasn’t afraid of Samuel. (False)
S/S: The headmaster was afraid of Samuel, according to Swami’s thought.
3. Swami had a general regard for Samuel. (False)
S/S: Swami also felt Samuel had a special regard for him.
4. I have a headache,” Swaminathan wailed at 10 o’clock.(False)
S/S: I have a headache, “Swaminathan wailed at 9 o’clock.
5. All the complaints about Samuel were not true. (True)
S/S: Swami was not at all sure if his description about Samuel had been accurate.
6. Samuel said, “You are one hour late.” (False)
S/S: Samuel said, You are half an hour late.”
D. Cause & Effect [1 mark each]
| Cause | Effect |
| (a) Swami came to school half an hour late and did not do his homework. | (a) Swami had a headache. |
| (b) Swami said, “My father said I shouldn’t miss school, sir.” | (b) Samuel was impressed by Swami’s father. |
| (c) Swami wanted to observe Samuel’s behaviour throughout the day to see if he deserved the letter. | (c) Swami decided to deliver the letter to the headmaster at the end of the day. |
E. Fill in the chart [1 mark each]
| Information | Answers |
| (a) Name of the person who was also afraid of Samuel. | (a) Headmaster |
| (b) Time when Swami should have been in the school prayer hall. | (b) 9:30 AM. |
| (c) Name of the teacher who scolds Swami for being late. | (c) Samuel |
| (d) Time when Swaminathan realized a shudder. | (d) Monday morning |
| (e) Day when Swami will be without a headache. | (e) Sunday |
F. Questions & answers [5 marks each]
1. How did Swaminathan want to avoid going to school?
Ans: Swaminathan did not want to go to school after enjoying his Sunday holiday. On Monday morning, he pretended to have a severe headache so that he could stay at home. When his father asked him to get ready for school, Swami made one excuse after another. He said that he was not feeling well and also told his father that his teacher, Samuel, was very cruel and punished students harshly. He even invented false stories about Samuel to make his father believe him. Swami hoped that these excuses would convince his father to allow him to miss school. However, his father did not believe him and insisted that he attend school.
2. “If he is so angry, why not tell your headmaster about it?” – Who is he? Who said this and to whom? Why did they not tell to their headmaster?
Ans: In this line, “he” refers to Samuel, Swaminathan’s teacher. These words were spoken by Swaminathan’s father to Swaminathan after Swami complained that Samuel was a very strict and cruel teacher. Swami tried to convince his father that Samuel punished students badly and became very angry over small mistakes. When his father suggested that they should report Samuel to the headmaster, Swami quickly replied that it was impossible because everyone in the school, including the teachers, the students, and even the headmaster, was afraid of Samuel. Swami said this only to strengthen his false story and avoid going to school.
3. Why doesn’t Swami want to be late for Samuel’s class?
Ans: Swaminathan does not want to be late for Samuel’s class because he believes that Samuel is a very strict teacher who cannot tolerate latecomers. According to Swami, Samuel becomes extremely angry when students enter the classroom after the lesson has begun. He thinks that the teacher will scold him in front of the whole class and may even punish him severely. Since Swami has already told many false stories about Samuel to his father, he is also worried that any unexpected situation in the classroom may expose his lies. Therefore, he wants to reach the class on time and avoid drawing Samuel’s attention towards himself.
4. What kind of advice did Swami’s father give him to get rid of a headache?
Ans: When Swami complained of a headache on Monday morning, his father did not believe that he was really ill. He thought that Swami was only making an excuse to avoid going to school after enjoying the Sunday holiday. Instead of allowing him to stay at home, his father advised him that if he did not spend the whole Sunday playing outside, roaming about, and wasting his time, he would not suffer from a headache on Monday. He believed that regular habits and discipline were very important for students. Finally, he firmly told Swami to stop making excuses, get ready quickly, and attend school without any further delay.
5. Who felt he was the worst boy on earth and why?
Ans: Swaminathan felt that he was the worst boy on earth while he was walking to school with the letter written by his father. He felt deeply guilty because he had told many false stories about his teacher, Samuel, only to avoid going to school. He had wrongly described Samuel as a cruel teacher who punished students without any reason. His father believed every word and wrote a serious complaint to the headmaster. As Swami thought about Samuel’s kind and friendly nature, he realised that he had treated an innocent teacher unfairly. This filled his heart with shame, regret, and fear, making him feel like the worst boy on earth.
6. Why did Swami feel ‘dizzy with confusion?
Ans: Swami felt ‘dizzy with confusion’ because he was unable to decide what he should do with the complaint letter his father had given him. While walking to school, he kept thinking about the false stories he had told about Samuel. At first, he had imagined Samuel to be a cruel teacher only to escape from school, but now he remembered that Samuel was actually kind, cheerful, and friendly with his students. Swami became afraid that the letter might bring trouble to an innocent teacher. He could not decide whether he should hand over the letter or keep it back. His fear, guilt, and worry made him feel completely confused.
7. Why did Swami change his tactics?
Ans: Swami changed his tactics because his first plan to avoid going to school was not successful. On Monday morning, he pretended to have a bad headache and hoped that his parents would allow him to stay at home. Although his mother believed him and showed sympathy, his father refused to accept his excuse. Instead, he insisted that Swami should attend school without fail. Realising that his simple excuse had failed, Swami quickly thought of another way to avoid school. He made up false stories about his teacher, Samuel, and described him as a cruel man who punished students harshly. He hoped that this story would convince his father to let him stay at home.
8. Why would Swami deliver the letter at the end of the day?
Ans: Swami decided that he would deliver the letter to the headmaster only at the end of the school day because he was no longer sure that Samuel deserved such a serious complaint. On his way to school, he began to feel guilty for telling false stories about his teacher. He wanted to spend the day carefully watching Samuel’s behaviour in the classroom. If Samuel behaved badly and punished the students without any reason, Swami thought the letter would be justified. However, if Samuel behaved kindly and fairly, he hoped to avoid giving the letter. Therefore, he decided to wait until the end of the day before making his final decision.
9. What was an unexpected question to Swami?
Ans: The unexpected question asked by Samuel was, “Are you still having a headache?” Swami had entered the classroom late because he had pretended to have a headache at home. He was fully prepared to be shouted at or punished because he had told his father that Samuel was a very strict and cruel teacher. Instead of becoming angry, Samuel spoke to him in a calm and gentle voice. He showed concern for Swami’s health and asked about his headache. This kind and caring question surprised Swami because it was completely different from what he had expected. It also made him feel more guilty for telling lies about his teacher.
10. What kind of parents did Samuel like?
Ans: Samuel liked parents who were responsible, caring, and serious about their children’s education. He believed that parents should make sure their children attended school regularly and did not miss classes without a proper reason. According to Samuel, good parents should teach their children the value of discipline, honesty, and regular study. He appreciated parents who encouraged their children to work hard and become good students. At the same time, he did not approve of parents who allowed their children to stay at home for small or unnecessary reasons. Samuel believed that the support and guidance of parents played an important role in a child’s education and overall development.
11. What did Father tell Swami when he returned home?
Ans: When Swami returned home after school, his father immediately asked whether he had delivered the complaint letter to the headmaster. Swami honestly admitted that he had not been able to give the letter because the headmaster had already gone home before he could meet him. His father understood that Swami had not carried out his instructions. Without saying much more, he took the letter from Swami and tore it into pieces. He also warned Swami that if Samuel ever treated him badly in the future, he should not expect any help or support from him. His father wanted Swami to learn the importance of honesty and responsibility.
12. What impression of his teacher, Samuel, did Swami give to his father?
Ans: Swami gave his father a completely wrong and negative impression of his teacher, Samuel. He described Samuel as a very strict, angry, and cruel teacher who punished students harshly even for small mistakes. He told his father that Samuel became especially angry with students who came late to class and often beat them without showing any kindness. Swami also claimed that everyone in the school, including the teachers, the students, and even the headmaster, was afraid of Samuel. He invented all these stories only because he wanted to avoid going to school. As a result, his father believed him and wrote a serious complaint against Samuel.
13. Where did Swaminathan stop and for what?
Ans: While walking to school, Swaminathan stopped by the roadside because he was feeling worried and confused about the complaint letter that his father had given him. The letter contained many false things about Samuel, which Swami himself had invented to avoid going to school. As he thought about his teacher, he remembered that Samuel was not as cruel as he had described at home. In fact, Samuel was often kind and friendly towards his students. Swami did not want an innocent teacher to get into trouble because of his lies. So, he stopped for a while to think carefully and decide whether he should deliver the letter to the headmaster or keep it with him.
14. What did Swaminathan really think about Samuel?
Ans: According to Swaminathan, Samuel was not a cruel or bad teacher. He believed that Samuel was one of the most cheerful and friendly teachers in the school. Swami felt that Samuel had a special liking for him and treated him kindly in class. As he thought about Samuel’s behaviour, he realised that his teacher had never acted as harshly as he had described to his father. He understood that the stories he had told were false and were made up only to avoid going to school. This made him feel guilty because he had created a wrong impression of an innocent and kind teacher.
15. Why did Swami shudder while lying in bed?
Ans: Swami shuddered while lying in bed because he suddenly remembered that it was Monday morning and he had to go to school. He had enjoyed his Sunday holiday and did not feel ready to return to his regular school routine. The thought of attending classes after a day of rest made him feel unhappy and worried. He wished that he could stay at home for one more day instead of going to school. To escape from school, he quickly thought of pretending to have a headache. This fear of going to school and his desire to avoid classes made him shudder as soon as he woke up on Monday morning.
Grammar
Articles and Prepositions [1 mark each]
1. Swami hesitated ___ going to school. (to / for / about)
Ans: Swami hesitated about going to school.
2. Mother suggested Swami stay ___ home. (in / at / on)
Ans: Mother suggested Swami stay at home.
3. Swami waited ___ the school gate. (at / in / on)
Ans: Swami waited at the school gate.
4. Father told Swami to go ___ his class. (to / in / at)
Ans: Father told Swami to go to his class.
5. Swami ran ___ the classroom. (into / in / on)
Ans: Swami ran into the classroom.
6. The headmaster had gone ___ leave. (on / in / at)
Ans: The headmaster had gone on leave.
7. Father praised Swami ___ his honesty. (for / of / about)
Ans: Father praised Swami for his honesty.
8. Swami stopped ___ the school entrance. (at / in / on)
Ans: Swami stopped at the school entrance.
9. Samuel was impressed ___ Swami’s honesty. (with / by / at)
Ans: Samuel was impressed with Swami’s honesty.
10. Samuel smiled ___ Swami’s honesty. (at / in / to)
Ans: Samuel smiled at Swami’s honesty.
Sentence Transformation [1 mark each]
1. Swami hid the letter. He ran to school. [Simple → Compound]
Ans: Swami hid the letter and ran to school.
2. Swami was nervous. He hid the letter quickly. [Simple → Complex]
Ans: Because Swami was nervous, he hid the letter quickly.
3. Father wrote a letter. He sealed it carefully. [Simple → Compound]
Ans: Father wrote a letter and sealed it carefully.
4. Father praised Swami. He advised him to tell the truth. [Simple → Compound]
Ans: Father praised Swami and advised him to tell the truth.
5. Swami hid the letter. He locked the drawer. [Simple → Compound]
Ans: Swami hid the letter and locked the drawer.
6. Father watched Swami, and he smiled. [Compound → Simple]
Ans: Father watched Swami and smiled.
7. Father smiled, and he nodded in approval. [Compound → Simple]
Ans: Father smiled and nodded in approval.
Related Links
- WBBSE 10 Result 2026
- Satellite Imageries and Topographical Maps
- Transport and communication system in India
- Population of India
- Industries in India
- Agriculture in India
- Natural Vegetation of India
- Soils in India
- Climate of India
- Water resources of India
- Physical Environment Questions and Answers
- Indian Location Questions & Answers
- Waste Management Questions and Answers
- Hydrosphere Questions and Answers
- Atmosphare Questions and Answers
- WBBSE Class 10 Geography Syllabus
- WBBSE Class 10 History Syllabus
- Exogenetic processes and resultant landforms Questions and Answers
- Post-Colonial India: Second Half of the 20th Century Questions and Answers
- Movement organised by women, students & Marginal people in 20th century India: Characteristics and Analyses Questions and Answers
